FAQ - Vanliga frågor om chassifjädrar

Varför är en del förstärkta fjädrar från Lesjöfors kortare än de standardfjädrar som jag ersätter?

Eftersom förstärkta fjädrar är hårdare än standardfjädrar så behövs en tyngre last för att trycka ihop fjädern. De flesta förstärkta fjädrar är kortare än standardfjädrar så att bilen inte skall bli för hög i olastat tillstånd.

Hur mycket starkare är en förstärkt fjäder jämfört med en standardfjäder?

Generellt sett är förstärkta fjädrar 15-30% starkare än standardfjädrar beroende av fordon.

Behöver jag göra hjulinställning på min bil efter byte av chassifjädrar?

Vi rekommenderar alltid att göra en hjulinställning för att undvika onödigt däckslitage.

Jag skall montera en chassifjäder från Lesjöfors och diametern på fjädern är lika i båda ändar. Däremot är den ena änden mer tätlindad. Vilken ända skall vara upp och vilken skall vara ned?

Fjäderns prestanda är densamma oavsett åt vilket håll den är monterad. Däremot rekommenderar vi att fjädern monteras med den tätlindade änden uppåt. På så sätt undviker man att vägföroreningar exempelvis grus fastnar mellan de tätare varven.

Varför rekommenderar ni att man skall byta fjädrar parvis, även om det bara är en som gått av?

När endast en fjäder byts på axeln förkortas livslängden på den andra fjädern och bilen blir obalanserad. Underlåtenhet att byta fjädrar i axelpar kan innebära att bilen blir sned i höjdled. Bilen kan också få mindre känslig styrning, sämre vägegenskaper, förlängd bromssträcka och ökat däckslitage.

Varför är en del fjädrar från Lesjöfors kortare än original?

En del originalfjädrar är tillverkade i progressivt material vilket innebär att tjockleken på tråden avtar i riktning mot ändarna på fjädern. Lesjöfors fjädrar är tillverkade av linjär tråd vilket innebär att de ibland blir något kortare i längd. Fjädern är dock designad för att ge samma chassihöjd och prestanda som en originalfjäder gör.

The Complete Spring Supplier
© 2023 Lesjöfors Automotive. All Rights Reserved.